Het klimaat van Zuid-Afrika
Wanneer we willen spreken over het klimaat van Zuid- Afrika is dat nog niet zo eenvoudig. Het kent namelijk verschillende klimaatzones. Het westen, noorden en een groot deel van centraal Zuid- Afrika hebben te maken met warme klimaatzones. Het noordwesten heeft een warm woestijnklimaat, het noorden een steppeklimaat en het westen en delen van het midden van het land een koud woestijnklimaat. Het zuidelijk binnenland heeft een koud steppeklimaat. Zo zie je maar dat het niet eenvoudig is om aan te geven met wat voor klimaat je te maken hebt. Langs de kusten heb je zeeklimaten. Ook hierbij worden de klimaten op een hoop gegooid en wordt er gesproken over een subtropisch klimaat. Dat doet men vaker wanneer er meerdere klimaten in een continent zijn.

Het klimaat van Zuid-Afrika.

Seizoenen
Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond. Daarom zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Hier zomer, daar winter. Zuid-Afrika is voor ons een ideaal land om er een winterbestemming door te brengen. Je moet je wel goed laten voorlichten wanneer en waarvoor je ernaartoe wilt gaan. Wanneer je op safari wilt gaan moet je rekening houden met de juiste tijd. Wanneer de grassen hoog staan zal je weinig dieren kunnen bewonderen.

De winter loopt van juni tot en met augustus. Dat is over het algemeen de koelste periode. In de hoger gelegen gebieden kan het tijdens de nachtelijke uren vriezen. Voor een strandvakantie moet je bijvoorbeeld naar Natal gaan. Door de warme golfstroom blijft het zeewater een temperatuur houden van ongeveer 24 graden.

Het zomerseizoen loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het in deze periode erg warm. Dan is 38 graden Celsius geen uitzondering. Over het algemeen kan gezegd worden dat het in deze periode in heel Zuid-Afrika erg heet is voor ons westerlingen. Wanneer je het Krugerpark een bezoek wilt brengen kan het in die periode ook erg warm zijn. Er is ook een redelijke kans op regen. Wanneer dat het geval is zal er een hoge luchtvochtigheid ontstaan. Ook zijn dan de malariamuggen actief. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei. Dus laat je vooral goed inlichten wanneer je naar Zuid-Afrika gaat, ook voor wat betreft de inentingen.

Zuid-Afrika op Youtube:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *