Klimaat Xativa
Xativa is een ontiegelijk klein dorpje in de Spaanse provincie Valencia dat in totaal slechts 77 km² bestrijkt en minder dan 30 000 inwoners telt. En toch is Xativa een echte toeristische trekpleister van jewelste en wel om indrukwekkende historische redenen. Zo is Xativa de geboorteplaats van maar liefst twee pausen uit het bekende adelijke geslacht Borgia. Bovendien vond er in 1707 ook een heuse deportatie plaats van de volledige bevolking van de gemeente op bevel van Filips V. Reden genoeg om Xativa met een bezoekje te vereren! Maar wanneer doe je dat nu het beste?

Het klimaat van Xativa

• Xativa ligt in het zuidoosten van Spanje en heeft zodoende een echt warm steppeklimaat. Echt mediterraans kan je het klimaat niet noemen gezien het stadje het binnenland in ligt en niet meer onder invloed is van de Middellandse Zee maar des te meer van de droge steppe er rond. Een droog steppeklimaat komt neer op een klimaat waar er zo goed als geen neerslag valt: alleszins te weinig om voor boomgroei te zorgen.
• De zomermaanden zijn in Xativa heerlijk warm met een gemiddelde temperatuur van zowat 26 graden. De droge steppe zorgt er echter voor dat de gevoelstemperatuur minstens enkele graden hoger ligt.
• De wintermaanden zijn in Xativa niet meteen echt wintermaanden te noemen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 10 graden en zelfs in hartje winter blijft het dus best wel aangenaam buiten in de omgeving rond Xativa. Die winterkleren mag je dus in de kast laten hangen.
• De beste reistijd naar Xativa is dan ook wat ons betreft in het voorjaar. De temperatuur ligt dan tegen een aangename twintig graden aan zonder dat de gevoelstemperatuur het veel hoger stuwt. Ideale omstandigheden om het stadje te ontdekken!

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *