Klimaat Venetie

De brutaliteit in het ontwerpen en bouwen van marmeren paleizen aan een stad op een lagune was slechts het begin van Venetië. Een grotere variëteit van tuineilanden en lagune watercultuur die een bijzondere productie en opbrengst van zeevruchten oplevert vindt je nergens anders. De stad weet zich met een koninklijke grandeur te presenteren. Venetië moet je beleven, ervaren, proeven en voelen.

De beste reistijd voor Venetië

De gemiddelde temperaturen zijn in Venetië meer gematigd dan bijvoorbeeld in Rome of Florence. Wel is het zo dat als het matig warm is in Venetië je sneller zweet dan elders. Dit komt door de vochtigheid. Venetië heeft een zogenaamd vochtig subtropisch klimaat. Met tussen de 6,5 en 9 dagen neerslag in de meeste maanden. Augustus vormt hier met minder dan twee dagen neerslag een uitzondering op.

  • Jaaroverzicht. In tegenstelling tot andere grote Italiaanse steden is de regenval in Venetië redelijk goed over het jaar verspreid. Jaarlijks valt er gemiddeld zo’n 813 mm water. Onweersbuien doen zich met name in het voor- en najaar voor. De meest drukke vakantie periodes van Venetië gaan doorgaans ook gepaard met het meest slechte weer: Kerst is nat en koud, Carnaval in het vroege voorjaar is mistig en koud en het Filmfestival van Venetië gaat in augustus gebukt onder warm en vochtig weer.
  • Acqua Alta. Een fenomeen dat typisch is voor Venetië is Acqua Alta, hoogwater in de lagune. Dit verschijnsel doet zich meestal in de lente of herfst voor, waarbij november regelmatig onder hoogwater heeft te lijden. Venetië heeft een waarschuwingssysteem voor zowel de bewoners als bezoekers van de stad. Je kunt goedkoop rubberlaarzen kopen en er zijn zelfs hotels die tijdens Acqua Alta rubberlaarzen ter beschikking stellen. En ook met hoogwater heeft Venetië een bijzondere aantrekkingskracht.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *