Het klimaat van Ushuaia
De Argentijnse stad Ushuaia is de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld en bevindt zich aan het Beaglekanaal in de provincie Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden. De ongeveer 60.000 inwoners leven in een zeeklimaat. Omdat de gemiddelde dagtemperatuur niet hoger is als 10 graden Celsius, kan het klimaat van Ushuaia ook als poolklimaat worden aangemerkt. De bodem is bijna continu bevroren(permafrost) zodat er gesproken wordt over een toendra. De stad ligt in de nabijheid van bossen, gletsjers en bergen.

Omdat de stad vlak bij de zee is gelegen vallen de winters minder streng uit als verwacht. Doordat Ushuaia op het zuidelijk halfrond ligt, is juli de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 4 graden Celsius. Januari is de warmste maand met een gemiddelde van 9.6 graden. Met 1400 zonuren per jaar is de regio rijk bedeeld. Toch kan de zon snel bedekt gaan achter een wolkendek of mist.

Een koele golfstroom met koel zeewater stroomt langs Kaap Hoorn, de zuidelijke punt van Zuid-Amerika. Deze golfstroom zorgt voor een combinatie van gemiddeld lagere temperaturen, maar ook voor relatief droog weer. Met 500 mm ligt de gemiddelde neerslag lager dan in de wat hoger gelegen streken van Argentiniƫ of Uruguay. De regen valt vrij gelijkmatig waarbij september en oktober de 40 mm niet halen en waarbij de natste maanden januari en februari net boven de 50 mm zullen uitkomen. De neerslag zal zeer vaak als sneeuw de bodem bereiken.

De aanwezigheid van de open Grote Oceaan heeft wel invloed op de wind. Het nabij gelegen Kaap Hoorn is al sinds de tijd van de ontdekkingsreizigers berucht om zijn harde en onverwachte stormen die allemaal vanuit het westen het land teisteren.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *