Klimaat Turkije
Turkije is een favoriet vakantieland van vele Nederlanders. Voor de reden waarom moet je natuurlijk niet al te ver zoeken: heerlijke stranden aan de Middellandse zee in een echt authentieke buitenlandse setting. En bovendien vallen de prijzen voor een heerlijke all-in vakantie wel echt meer dan mee. Waarom zou je dan ook niet met de regelmaat van de klok eens afreizen naar deze poort richting Azië? Toch is het ook in Turkije niet eeuwig zomer!

Het klimaat van Turkije

• Langs de kusten van Turkije kan je natuurlijk genieten van een echt mediterraan klimaat. Milde winters, zwoele zomers en weinig neerslag. Hier mag je temperaturen tot gemakkelijk 35 à 40 graden verwachten. Zonnecrème niet vergeten dus! Ook Istanbul hoort overigens bij dit klimaat!
• Het oostelijke deel van Turkije is al heel wat minder toeristisch aangelegd maar heeft wel zo zijn trekpleisters. Het klimaat is er daar echter geen van. Hier mag je een gematigd landklimaat verwachten. Net een tikje warmer dan bij ons met ook neerslag het hele jaar door.
• Centraal Turkije heeft een echte steppeklimaat. Als je dus richting Ankara trekt betekent dat dat je zo goed als geen neerslag zult tegenkomen maar wel één grote droge bedoening met koele winters en zeer warme zomers.
• Op zoek naar koelere stranden dan aan de enorm hete Middellandse Zee? Geef dan de stranden van de Zwarte Zee eens een kans! De temperaturen vallen in de zomer met tussen de 25 en de 30 graden aangenaam te noemen in plaats van de categorie: echt te heet. Let wel: het zomerseizoen loopt hier maar van half juni tot half september.
• De neerslag in Turkije kan je langs de populaire kustgebieden vergelijken met de neerslag in Nederland. In Centraal en Oostelijk Turkije valt er dan weer heel wat minder regen. Die regenjas kan je in de zomer eigenlijk gewoon thuis laten!

1 reactie

Jan · 29 april 2016 op 15:04

Vorig jaar zijn wij in de maart periode geweest naar Turkije, toen was het nog niet zo warm maar hebben uitermate genoten van de natuur en het heerlijke eten. Ook hebben we een stadje bezocht in de buurt en af en toe een heerlijk zonnetje meegepakt. Zwemmen was er voor ons helaas niet bij, het water was net wat te koud van de zwembaden maar hebben wel even snel een frisse duik in de zee meegepakt. Al met al was Turkije voor ons een mooie ervaring, we waren er toch nog even tussenuit en het was niet al te duur. We waren rond de 450 euro per persoon kwijt voor een weekje inclusief eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *