Het klimaat van Roemenië
Roemenië ligt voor een deel aan de Zwarte zee. Daarom heeft het aan de kust een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat er warme zomers zijn en milde winters. Het binnenland heeft echter een landklimaat. Hier zijn dus wel warme zomers maar koude winters. De regen, die er valt, zal hoofdzakelijk tijdens de mei en juni maand plaatsvinden. Er valt echter wel het hele jaar door regen maar niet in die hoeveelheden als in de genoemde maanden.

Klimaat Roemenië:

Scheiding
Er is een duidelijke scheiding voor wat betreft het weertype dat er is. Hiervoor zorgen de aanwezige bergketens. Er kunnen grote weersverschillen in temperatuur en weerbeeld zijn. Gebieden die ten westen en noorden liggen zijn afgesloten van de invloeden die de Zwarte Zee heeft. Daarom zal er in dat deel meer neerslag vallen dan in het oosten van het land. Ook zijn de temperaturen hier aanzienlijk lager in de winter omdat hier geen invloed is van de zee. Soms is er ook extreem weer in Roemenië. Er kan een zeer zware sneeuwval zijn in de bergen en op de hoogvlaktes in de periode van november tot maart. Ook kan de temperatuur flink dalen. Het kan er echt guur zijn. Windsnelheden van 100 kilometer per uur kunnen hevige sneeuwstormen veroorzaken. Op de laagvlaktes, die ten zuiden van de Karpaten liggen, komen regelmatig zeer hoge temperaturen voor. De extreme temperaturen kunnen wel oplopen tot 40 graden of zelfs hoger. Hierdoor kan het in de hoofdstad Boekarest zeer onaangenaam zijn. De warmte wordt door de hoge gebouwen vastgehouden en een verkoelende wind zal er daardoor ook niet zijn.

Wateroverlast
Vanaf de periode van mei tot en met juni zijn er regelmatig overstromingen. Door de hevige regenval en daarbij het smeltwater van de sneeuw vanuit de Alpen, kan ervoor zorgen dat het water niet afgevoerd kan worden door de Donau. De rivier treedt dan buiten zijn oevers en zorgt voor veel wateroverlast. De grote hoeveelheden water zorgt vaak voor slachtoffers en veel schade. Voor een reis naar Romenië is het tijdstip van belang dat je er naar toe wilt gaan.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *