Klimaat Provence

Je gaat naar de Franse Provence om er te ‘cruisen’ over de op kliffen gelegen wegen, om te zonnebaden op de mondaine stranden of om heerlijkheden te proeven en kopen op de plaatselijke markt van een typisch Frans dorp. De Provence is als het ware een samenvatting van Frankrijk – sexy, zonovergoten en bovendien onweerstaanbaar verleidelijk.

Ontdek het klimaat en de ideale reistijd naar de Provence

De Provence wordt gekenmerkt door lange warme zonnige zomers en milde winters. Er is sprake van een microklimaat dat wordt veroorzaakt door de ‘mistral’, een droge noord-westen wind die vanuit het binnenland van Frankrijk naar de Provence waait. De mistralwind houdt de lucht boven de regio helder waardoor er gemiddeld maar zo’n 60 dagen per jaar wat regen valt.

  • Oktober heeft, statistisch gezien, de meeste regenval per jaar. Als het regent in de Provence hou dan rekening met stevige buien waarbij modderstromen, stenen en afgebroken takken op de wegen eerder regelmaat dan uitzondering zijn.
  • Sneeuw is een zeldzaam verschijnsel en als het sneeuwt heb je doorgaans tijd om een unieke foto te maken.
  • In mei begint het zomerseizoen dat loopt tot en met september. Wil je de échte massa bezoekers vermijden, toch van het mooie weer genieten, kies dan voor een reis in mei – juni en september. De gemiddelde temperatuur in het hoogseizoen ligt rond zo’n 29°C. Regelmatig steekt er een aangenaam briesje vanaf de kant van de Middellandse Zee op, waardoor de warmte draagbaar blijft.
  • In september kun je nog altijd ontspannen op de stranden met een temperatuur van 25°C. Het is bovendien ook niet té warm. De kans op regen is wel wat groter dan in het hoogseizoen. Dankzij de mistral duurt slecht weer nooit erg lang en klaart de lucht al snel weer op.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *