Klimaat Oman
Oman is een land in Zuidwest-Azië, gelegen aan de Arabische Golf, en grenzend aan Saoedi Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten. Het sultanaat heeft zich, net als veel van zijn buurlanden, opgewerkt door middel van de petroleumproductie, maar inmiddels is Oman ook een populair vakantieoord. Met zijn prachtige stranden, oude, pittoreske steden, en heerlijk weer trekt het veel reizigers naar zijn kusten. Toch is het klimaat van Oman niet altijd even voorspelbaar als misschien wordt gedacht, en voor de reiziger is het niet onverstandig om wat informatie in te winnen. Hieronder een nuttig overzicht.

Woestijn en Moesson
• Het grootste deel van Oman wordt, net als de rest van het Arabische Schiereiland, gedomineerd door gigantische woestijnen, toepasselijk genaamd Rub’ al Khali, oftewel: het lege kwartier. In deze gebieden groeit of leeft vrijwel niets: rotsen en zandduinen zo ver het oog reikt. Temperaturen zijn hier overdag zinderend heet en dalen ’s nachts tot tegen het vriespunt. Wie een nacht in de woestijn wil doorbrengen, onder een prachtige sterrenhemel, moet dus wel warme kleding meenemen.
• Wat veel mensen niet weten is dat Oman echter ook een natte periode kent. Zeker in het zuidelijke deel van het land, de het gouvernement Dhofar, wordt het klimaat van midden juni tot midden september bepaald door de Khareef, een moessonwind, die regen en mist brengt. Gedurende deze paar maanden worden de droge bergen van Dhofar omgetoverd in een tropisch paradijs, wat leidt tot indrukwekkende taferelen. Reizigers die het land graag in deze staat zouden willen zien, moeten zich echter wel voorbereiden op veel regenachtige en mistige dagen.
• Wie simpelweg van het strand wil genieten, kan Oman beter in de lente bezoeken, wanneer de zomerse extremen nog niet zijn bereikt.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *