Het klimaat in Oekraïne

Het land Oekraïne heeft een gematigd landklimaat waardoor de zomers warm en de winters koud verlopen. Het zuidelijke deel van Oekraïne, de kustregio aan de Zwarte zee en de Krim beschikken over een middellands zeeklimaat. De zomers zijn daar ook warm, de winters verlopen relatief mild.

Gemiddeld valt er op jaarbasis ongeveer 500 mm neerslag. Het meeste valt bovendien in het westen en oosten van het land. Ter vergelijking, in Nederland ligt het jaargemiddelde op 880 mm. In het binnenland regent het in juni en juli het meest. Aan de kust is september de maand met de meeste neerslag.

Klimaat Oekraïne:

De zomers zijn warm waarbij de maximumtemperatuur gemiddeld oploopt tot 28 graden tussen juli en augustus. De nachten koelen niet verder af dan een behaaglijke 16 graden. Tijdens de zomermaanden schijnt de zon tussen de 8 en 10 uur per dag. Het zeewater is in juni opgewarmd tot 20 graden en loopt op tot 23 graden in augustus. De temperatuur aan de kust is vergelijkbaar met de Franse zuidkust.

De winters in het binnenland verlopen koud waarbij grote delen van het land bedekt zijn door sneeuw. Tijdens de maanden januari en februari blijft de temperatuur gemiddeld alle dagen onder het vriespunt. Door de relatieve lage luchtvochtigheid voelt het bij deze temperaturen warmer aan dan in ons land. De nachten in januari zijn met min 9 graden gemiddeld het koudst. Aan de kust blijven de gemiddelden boven het vriespunt, al kan daar zeker sprake zijn van nachtvorst.

Tussen juni en augustus stijgt de zonkracht tussen de 6 en 8 UV waarbij bescherming voor de huid geboden is. Zowel de lente als de herfst staan er om bekend zeer wisselvallig te verlopen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *