Klimaat Namibië
Namibië is op bepaalde vlakken het ondergeschoven broertje van Zuid-Afrika. Het ligt net als zijn grote broer in de Hoorn van Afrika, en deelt zijn grenzen met landen als Botswana, Zambia, en Angola. Ook in Namibië is de toeristische sector, vooral gestoeld op safaritochten, de afgelopen jaren serieus opgebloeid en Westerse toeristen leveren inmiddels een groot deel van het nationaal product. Namibië is doorgaans iets goedkoper dan Zuid-Afrika en ook wat rustiger, aangezien het buiten de gebruikelijke toeristische routes ligt. Voor wie dit prachtige Afrikaanse land zelf wil ervaren, is het dan ook aan te raden zich wat te verdiepen in het plaatselijke klimaat. Hieronder een nuttig overzicht.

Woestijn en Semi-Woestijn
• In tegenstelling tot Zuid-Afrika, dat een wat natter klimaat heeft, wordt Namibië gedomineerd door woestijnen en savannes. De Namib-woestijn, de grootste woestijn van het land, strekt zich zelfs uit tot de oceaan, wat natuurlijk spectaculaire beelden oplevert: de roodgele zandheuvels tegen de donkerblauwe zee.
• Hoe mooi deze beelden ook zijn ze verraden ook iets over de aard van het land: droog en dor. Wie een klimaatmap van Namibië bekijkt ziet dat het is onderverdeeld in drie verschillende zones: koud woestijnklimaat in het zuidwesten, warm woestijnklimaat in het gehele westen van het land, semi-woestijnklimaat in het oosten.
• In deze delen van het land regent het niet tot zelden. 150 tot 300 mm per jaar is al genereus. Vanwege de hoge ligging van het land (op sommige plekken meer dan 2000 meter) is het echter niet zo warm als je misschien zou verwachten, en temperaturen van 35/40 graden zijn relatief zeldzaam. Reken dus op warme dagen (25/30 graden) en koude nachten: een extra trui meenemen is zeker geen onnodige luxe.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *