Het klimaat van Madeira
Het eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan. Het ligt ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 km ten zuidwesten van de Portugese kust. De grootste stad op het eiland is Funchal. Het wordt wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Toch is dat wel een vreemde omschrijving van het eiland. Het kan er namelijk behoorlijk regenen.

Klimaat
Madeira heeft een subtropisch klimaat. Dit houdt in dat het een gelijkmatig, vochtig en zacht klimaat heeft. De zomers zijn warm en de winters mild. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt ongeveer 19 graden Celsius. Omdat de temperaturen bijna nooit beneden de 16 graden uitkomen is het een prima plaats om er te overwinteren. Op de hoogste bergtoppen echter kan de temperatuur s ’nachts behoorlijk dalen. Het kan gemakkelijk tijdens de nacht vriezen op de bergen.

Tijdens de zomer zijn er heerlijke verkoelende passaatwinden. Door de opstijgende winden die er tijdens de warmte ontstaan wordt er boven het eiland een wolkenkroon gevormd die de hete zon behoorlijk zal temperen. Temperaturen boven de 30 graden komen alleen voor als de wind uit de zuidoostelijke hoek waait. Deze wind brengt een zeer warme droge lucht met zich mee. Wanneer dat plaats vindt zal ook de temperatuur tijdens de nachtelijke uren niet verder dalen dan ongeveer 15 graden. Tijdens de winter kan het er behoorlijk regenen. De buien die er zijn duren nooit lang.

Zonneschijn
De meeste zonneschijn is er aan de Zuidkust. De luchtvochtigheid valt erg mee aan de zuidkust op het eiland. Voor de rest van het eiland bedraagt de vochtigheidsgraad boven de 80%. Dus het is er wel behoorlijk vochtig maar de verkoelende bries doet er wonderen. Het is een heerlijk eiland om er te verblijven. Er komen voor toeristen naar dit eiland en dat is begrijpelijk wanneer je er zelf een keer geweest bent.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *