Klimaten in Kroatië

Kroatië is een groot land met diverse landschappen. Hierdoor heb je ook diverse klimaten. In Istrië is het bijvoorbeeld mogelijk om in oktober bij mooi weer naar het strand te gaan, terwijl ze op een afstand van 20 minuten rijden in het binnenland kunnen skiën.

Hieronder ga ik de klimaten van de 5 grootste gebieden beschrijven.

Gorski Kotar

Gorski Kotar is een berggebied in het Oosten van het land. Het ligt vlakbij Rijeka, de hoofdstad van Istrië. Dit gebied is een populair skigebied waar de temperatuur in de winter niet boven het vriespunt komt. In de zomer wordt het niet warmer dan 18 graden. Hierdoor is het gebied niet geschikt voor strand toerisme. In dit gebied is het altijd wisselvallig, omdat de wolken tussen de bergen blijven hangen.

Istrië

In dit gebied is een mediterraan klimaat. Het weer is afhankelijk van de drie winden. “De jugo” is een warme zuiden wind, die regen brengt. “De bura” brengt helder, zonnig weer en “de maestral” brengt verkoeling tijdens de hete zomermaanden. In het oosten is meer regen dan in het westen, omdat de bergen de wolken aan de kust houden.

Noord- en Zuid-Dalmatië

In Noord-Dalmatië heerst aan de kust een subtropisch klimaat en in het binnenland een gematigd klimaat. In Zuid-Dalmatië heerst een subtropisch klimaat. Het is er minimaal 17 graden en je kunt daardoor van april tot eind oktober in heerlijk warm water zwemmen.

Slavonië

In Slavonië heerst een gematigd landklimaat. Dit betekent milde winters en vrij warme zomers. In dit deel van Kroatië valt veel regen. Er is weinig invloed van de zee, want het gebied is omringd door bergen. Vandaar dat het er vrij warm kan zijn.

Voor meer informatie over een vakantie in Kroatië: www.vakantielandkroatie.nl.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *