Klimaat Jordanië

Jordanië heeft een lange traditie in het verwelkomen van bezoekers: kameelkaravanen transporteerden eeuwen geleden wierook over de legendarische ‘King’s Highway’ in ruil voor specerijen. Handelaars, Romeinse legionairs, islamitische legers en ijverige kruisvaarders trokken allemaal door het land met het achterlaten van indrukwekkende monumenten. Deze monumenten waaronder Romeinse amfitheaters, kastelen, christelijke mozaïeken en natuurlijk het imposante Petra zijn voor de reizigers van vandaag dé redenen om Jordanië te bezoeken.

Jordanië best reistijd

Jordanië is een echte jaar rond bestemming en ondanks de relatief kleine oppervlakte zijn er variaties in het klimaat waar te nemen. Deze afwisseling hangt nauw samen met de geografische ligging van de steden en gebieden: Amman, Petra en Wadi Rum liggen allemaal meer dan 800 m boven zeeniveau, Dana en Ajloun liggen zelfs nog hoger tot 1500 m en de Dode Zee ligt maar liefst 400 m onder de zeespiegel. Daardoor is het mogelijk om op een en dezelfde dag sneeuwballen te gooien in Ajloun en je zonverbrande kleur bij te werken aan de Dode Zee.

  • De lente, maart – mei, is de beste reistijd om naar Jordanië te gaan. De temperaturen zijn aangenaam zonder dat het té warm is. Het enige waar het voorjaar mee te maken heeft is de woestijndwind ‘khamseen’. De wind kan de lucht donker maken en de temperatuur met 10 graden doen stijgen. Als de wind voorbij is blijft er een dikke laag zand over.
  • Jordanië heeft warme, droge zomers waabij in regio’s als de Dode Zee en Aqaba temperaturen kunnen oplopen tot 45°C. In combinatie met de aanwezige wind kan het aanvoelen alsof je in een heteluchtoven staat.
  • Vanaf half september is de grootste hitte uit de lucht en breekt een ideale reistijd aan. De eerste regen valt vanaf half oktober en de temperaturen zijn meer dan aangenaam te noemen.
  • De winter kan ongekend kil zijn en gepaard gaan met een striemende wind die zich een weg door de vele valleien blaast. Regenbuien en zelfs sneeuwval kunnen zich voordoen. De zon is echter nooit ver weg. Het gebied rondom de Dode Zee heeft in de winter een gemiddelde temperatuur van 24° C en kan daarmee een ontspannende vakantiebestemming zijn.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *