Het klimaat op Java
Java behoort bij Indonesië. Het ligt vrijwel geheel rond de evenaar. De voormalige Nederlandse kolonie is bijna helemaal tropisch. Op de hogere plaatsen zoals bijvoorbeeld op Borneo en Papoea hebben de grote eilanden een tropisch regenwoudklimaat. De kleinere eilanden, die ten oosten van Java liggen en ook bepaalde gebieden van Java zelf, hebben een tropisch moessonklimaat. Zij hebben een droger en een nat seizoen.

Regenseizoen
We kunnen in Indonesië wel duidelijk spreken van een regenseizoen. Aan regen is hier geen gebrek. Gemiddeld valt er tussen de 1500 en 2500 mm per jaar. Dat is zeer veel. Er zijn bepaalde gebieden die natter zijn dan de andere maar nat is het zeker wel. Indonesië kent een regenseizoen die in het westen in september begint. Er valt dan veel neerslag. Dit seizoen duurt tot ongeveer maart. Vanaf de maand april zal het droger worden. Dan zal ook de windrichting veranderen. Tijdens deze droge periode kan het noorden nog wel een kleine regenperiode ondergaan in de maanden juni en juli. Het zijn vooral de maanden augustus en september die aanzienlijker droger verlopen en dus voor ons de beste periode om er een bezoek te brengen. Het is wel een warm land. Er worden bijna altijd temperaturen gemeten die rond de 30 graden Celsius liggen. Tijdens de nachtelijk uren daalt de temperatuur rond de 25 graden Celsius. Door de luchtvochtigheid voelt het voor ons westerlingen zeer benauwend aan.

Java
Het eiland Java is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Op dit eiland bevinden zich de grootste steden. Er zijn voldoende gelegenheden waar men zich mee bezig kan houden tijdens het verblijf. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals het onafhankelijks plein. Het klimaat op Java is tropisch. De temperatuur lig het hele jaar door ruim boven de 20 graden Celsius. De temperatuur van het zeewater is zeer aangenaam. De regen die er valt is er vrij constant. Er zijn geen echte uitschieters voor een regentijd. Op Java vallen wel zeer hevige regenbuien die ook weer snel passeren. Daarna komt de zon weer snel tevoorschijn en zal de luchtvochtigheid weer snel toenemen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *