Wat is het klimaat van Istrië?
Wanneer je een vakantie wilt doorbrengen in Istrië (Kroatië) en op zoek bent naar cultuur dan is dat zeker een goede bestemming. Je wilt natuurlijk tijdens je vakantie goed weer hebben en dat is mogelijk in Istrië. Wanneer je het kustgebied van Dalmatië bekijkt, dan heb je te maken met een mediterraan klimaat. Dat houdt in dat je veel zon en hete droge zomers kunt verwachten. Tijdens de zomermaanden zal de temperatuur van het zeewater zo’n 25 graden Celsius zijn terwijl de temperatuur op het land kan oplopen tot 35 graden. Dus het is er wel warm. Omdat het niet vochtig is kan men beter de temperatuur doorstaan. Vooral tijdens de avonden kan men nog lang genieten op een van de vele terrasjes, omdat de temperatuur aangenaam blijft. Lees hieronder meer over het klimaat van Istrië in Kroatië en bekijk de kaart.


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=GXRvRFjSiUE)

Het klimaat van Istrië:

  • Kustgebied van Istrië
Klimaat Istrië

De vlag van Kroatië

Bij het kustgebied van Istrië zal de temperatuur niet zo extreem hoog worden. Istrië ligt wat meer noordelijker maar de oorzaak moet vooral worden gezocht dat het dichter bij de Alpen ligt. Het Učka gebergte zorgt voor een natuurlijke scheiding tussen Dalmatië en Istrië. De warme lucht wordt afgekoeld, omdat het over de bergen moet, voordat het Istrië bereikt. De gemiddelde temperatuur is er overdag ongeveer 25 graden. Dat is een ideale temperatuur om acties te ondernemen.

  • Zomer

Tijdens deze periode is het erg droog. Je moet tijdens deze periode in Istrië zeer goed oppassen met vuur. Het risico van bosbranden is er zeer groot. Deze branden kunnen zich zeer snel verspreiden. Er groeien veel dennenbomen. De brandende dennenappels kunnen honderden meters door de lucht vliegen en op een andere plaats ook weer een brand veroorzaken. Daarom wordt men er vaak aan herinnerd oplettend te zijn. Tijdens een verblijf in Istrië is het ook zeer verstandig het weerbericht goed in de gaten te houden. Het kan binnen enkele minuten veranderen. Een storm kan er zeer heftig zijn met zware windstoten maar duurt over het algemeen kort. Wanneer je tijdens het verblijf van je plaats weggaat moet je alles goed opbergen omdat het anders bij terugkomst weggewaaid kan zijn.

Istrië op de kaart:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vind je dit artikel nuttig en/of leuk om te lezen? Deel dit dan op social media. Op deze manier kunnen we dit artikel nog leuker en informatiever gaan maken.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *