Wat is het klimaat van Indonesië?
Indonesië is een prachtig land in het zuidoosten van Azië. Het klimaat Indonesië is bijna in het complete land een tropisch regenwoud klimaat. Er zijn wel een paar uitzonderingen zoals de hoge bergtoppen van Borneo en Papoea. De kleine Java eilanden hebben een tropisch moessonklimaat. In Indonesië zijn diverse vulkanen en bergen te vinden. Deze zorgen al snel voor enorme hoogteverschillen op de eilanden. De hoogste berg is de Puncak Jaya met 4884 meter hoogte. Het is één van de weinige plekken rond de evenaar waar je sneeuw en ijs kan vinden. In de lijst met 100 hoogste bergtoppen zijn er 10 in Indonesië te vinden. Het bergachtige landschap heeft duidelijk invloed op het klimaat van Indonesië.

Het klimaat van Indonesië

 • In Indonesië valt eigenlijk het hele jaar door veel regen. Gemiddeld valt er tussen de 1500 en 2500 millimeter per jaar. In sommige gebieden ligt het gemiddelde zelfs nog hoger.
 • Indonesië klimaat heeft een officieel regenseizoen van september tot en met maart. Vanaf april wordt
  Klimaat Indonesië

  De vlag van Indonesië

  het in Indonesië een stuk droger. Augustus is de droogste maand.

 • In juni en juli kan er nog weleens een regenbui vallen of een mini regenseizoen ontstaan.
 • Er is altijd een risico op cyclonen als de watertemperatuur stijgt tot boven de 27 graden. Op de bekende eilanden zoals Java, Sumatra en Borneo komen cyclonen eigenlijk niet voor.
 • De temperaturen zijn gemiddeld hoog in Indonesië het is hiermee naast een nat land vooral een warm land. Het hele jaar door liggen de temperaturen tussen de 29 en 33 graden en s’nachts rond de 23 graden. Extreme warmte komt som voor met 38 graden max. Dit kan wel zeer benauwd aanvoelen vanwege de hoge luchtvochtigheid.
 • De uv-straling in Indonesië is zeer hoog vanwege de ligging rond de evenaar. Alle huidtypes moeten smeren met een hoge factor om huidschade te voorkomen.

De kaart van Indonesië:

Jakarta in beeld:


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=uwkLdqUOrxE)


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=CB70skVw3nU)


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=-dQexveY0cs)

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel interessant en/of leuk om te lezen? Deel dit dan op social media. Op deze manier kunnen we de pagina nog beter en informatiever maken.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *