Wat is het klimaat en de beste reistijd van India?
Klimaat India is misschien wel één van de interessantste ter wereld. Het is een van de weinige landen met 7 verschillende klimaten in één land. In het westen en noordwesten is het woestijnklimaat en steppeklimaat te vinden. In het zuiden van het land is nog een stuk steppeklimaat. De bergen in het noorden hebben een gematigd Chinaklimaat. Dit klimaat gaat over in het hooggebergteklimaat voornamelijk in de Himalaya. Een groot deel van het zuiden en zuidoosten heeft een tropische savanneklimaat. In de westkust van India kom je weer het tropisch moessonklimaat tegen. Vanwege de grote verschillen is de beste reistijd voor ieder gebied weer anders in India.


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=gpituUzub6A)

Traditionele muziek.

Het klimaat van India.

 • Van mei tot en met september is het slim om niet af te reizen naar het oosten van India. Er valt in deze periode veel regen en er zijn regelmatig overstromingen.
 • Cherrapunji in de provincie Meghalaya is de op één na natste plek ter wereld met 11.440 mm regen per
  Klimaat India

  De vlag van India

  jaar. Per dag valt er meer regen dan in Nederland in een hele maand.

 • In de zomerperiode is het de moessonperiode. Dit betekend langdurige regenval en overstromingen.
 • Officieel heeft India vier seizoenen, maar de winter duurt vrij kort alleen januari en februari. De temperaturen stijgen hierna al snel waardoor de zomer vroeg aanbreekt. In de kust is het van maart tot juni gemiddeld dertig graden langs de kust. In het binnenland lopen de temperaturen op tot 40 graden.
 • In het noorden van India begint de winter in november. Tijdens de wintermaanden kan er sneeuw vallen in het Himalayagebergte.
 • Tijdens de zomermaanden is de luchtvochtigheid in India vrij hoog tot soms wel 95 procent. De kans op onweer neemt hierdoor snel toe.
 • De beste reisperiode is voor India meestal van maart tot juni afhankelijk van de regio. De prettigste maand qua temperatuur en luchtvochtigheid is maart.

India op de kaart:

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of wil je iets toevoegen aan deze pagina? Deel dit dan door hieronder het formulier in te vullen. Vond je dit artikel leuk en interessant om te lezen? Klik dan op één van de social media buttons en deel. Op deze manier kunnen we de pagina interessanter en informatiever maken.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *