Wat is het klimaat van IJsland?
IJsland, de naam zegt het eigenlijk al wel, is een van de koudere plekken in Europa. Het is een eilandstaat in het noorden van de Atlantische Oceaan, onder Groenland, met minder dan 350.000 inwoners. De afgelopen dertig jaar is IJsland uitgegroeid tot een populaire bestemming voor wellness- en natuurtoeristen, die zowel van de indrukwekkende omgeving en de heilzame geisers willen genieten. Hieronder een handig overzicht van het klimaat van IJsland.

Het klimaat van IJsland.

Koud en Warm

  • IJsland is op het eerste oog een kaal, hardvochtig land: grijze bergen, weinig begroeiing, vrijwel geen bomen (al helemaal geen bossen) en een hoeveelheid ijs en sneeuw waar zelfs Scandinaviërs u tegen zeggen.
  • Klimaat IJsland

    De vlag van IJsland

    Toch is IJsland veel warmer dan zijn noordelijke ligging zou doen vermoeden. Het eiland wordt namelijk omringd door twee belangrijke oceaanstromen (de Irmingerstroom en de Noord Atlantische Stroming), die warm water voor de kust van het eiland verspreiden. Hierdoor heeft IJsland, net als Nederland, baat bij de verzachtende werking van de oceaan, die de ergste effecten van de lange winters effectief wegneemt.

  • De gemiddelde temperatuur van het zuidelijke deel van het eiland schommelt in de winter daarom rond de 0 graden, in centrale deel rond de -10, en in het uiterste noorden rond de -25. Het koude-record van IJsland -39.7 is dan ook relatief ‘laag’ vergeleken met dat van Finland: -51.5.
  • Ook in de zomer is de temperatuur nooit heel erg laag, althans: niet voor Arctische begrippen. In juli kun je doorgaans zo’n 10 à 13 graden verwachten, en op sommige dagen zelfs 20 of 25. Het is echter niet ongewoon dat er op koude zomerse dagen, met een noordenwind, een beetje sneeuw valt – dat is dan weer wel typisch IJsland.

IJsland in 3 minuten.


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=-jErVCdmNKE)

IJsland vakantie in een filmpje:

IJsland op de kaart:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nou nuttig om te lezen? Deel dit dan door hieronder op één van de social media buttons te klikken. Zo kunnen wij het artikel interessanter en informatiever maken.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *