Wat is het klimaat van Harz?
De Harz is een berggebied in het midden van Duitsland, en beslaat onder andere de provincies Thüringen en Saksen-Anhalt. Het was vroeger een van de belangrijkste mijnbouwgebieden van Duitsland, maar sinds de mijnen ongeveer 100 jaar geleden zijn gesloten, is het gebied een populaire toeristenattractie geworden. Vanwege de dichte bossen, schilderrijke dalen en ravijnen, en de prachtige vergezichten vanaf de Brocken (met 1141 meter de hoogste berg in de Harz) is het een van de favoriete bestemmingen voor wandelaars in Noord-Europa. Wanneer je het best een tochtje naar de Harz kunt maken, hangt misschien vooral af van het soort landschap dat je aan wilt treffen. Hieronder een overzicht aan handige tips en informatie over het klimaat van de Harz.


(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=ca-GEgCA6Pk)

Het klimaat van Harz in Duitsland.

Bergen en Dalen

  • Wat betreft klimaat wijkt de Harz niet bijzonder veel af van het continentale Duitse model. Dat wil zeggen: vrij koude winters en vrij warme zomers, zonder veel maritieme invloeden. We moeten echter niet vergeten dat de Harz zelf een divers gebied is dat verschillende klimatologische systemen omvat.
  • De hogere gedeeltes van de Harz, zoals de Brocken (1141) en de Wurmberg (971) hebben bijvoorbeeld een geheel eigen microklimaat, met lagere temperaturen en veel wind. Vooral de Brocken is gedurende de wintermaanden eigenlijk altijd met sneeuw en ijs bedekt, en ook de andere, ietwat lagere stukken van de Harz, zijn in de winter schilderachtig wit.
  • Voor wandelaars die graag in korte broek lopen en willen picknicken op een groene weide of aan de rand van een helder beekjes, zijn de zomer- en lentemaanden dan ook de beste optie. Het is doorgaans lekker weer in deze periode, hoewel je altijd rekening moet houden met een mogelijk buitje.

De kaart van Harz.

Vragen, correcties en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden dat te maken heeft met het klimaat of de beste reistijd. Bijvoorbeeld wanneer je iets mist of wat aangepast moet worden volgens jou. Vond je deze pagina nou nuttig, deel dit dan door hieronder op één van de social media knoppen te klikken. Op deze manier kunnen we deze pagina nog nuttiger maken en beter om te lezen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *