Grand Canyon: ga in mei! Wat is het klimaat?
De Grand Canyon is een fascinerende kloof in het noorden van Arizona. Het indrukwekkende rode gesteente kan het beste worden bekeken vlak na zonsopgang of juist even voor zonsondergang. De Canyon is eigenlijk een uitdaging voor ‘omgekeerde bergbeklimmers’, want hoe dieper men komt in de 1600 meter diepe kloof, hoe uitputtender de tocht wordt. Het kan er namelijk verzengend heet zijn. Lees hieronder verder over het klimaat en de beste reistijd.

Klimaat van Grand Canyon:

Beste reistijd voor de Grand Canyon.
De Grand Canyon leent zich door de hoogteverschillen ook voor extreme verschillen

Klimaat Grand Canyon

De vlag van Amerika

qua weersomstandigheden. De hoger gelegen gebieden kennen soms periodes van behoorlijke sneeuwval, zeker van november tot maart is dat geen uitzondering. De lager gelegen delen die worden doorsneden door de Colorado worden nooit geteisterd door sneeuwval, maar zijn wel weer gevoelig voor overvloedige regenval. Dat is in maart en op het hoogtepunt van de zomermaanden (juli/augustus en zelfs ook september) het geval.

De Grand Canyon is daarmee een gebied dat eigenlijk altijd voorzien is van voldoende zonuren, maar in de maand mei het meest ideale klimaat kent, al kan het dan ook nog in de hoog gelegen gebieden flink sneeuwen. De kans op tropische hitte is dan niet groot en ook de regenval blijft doorgaans bescheiden. Door de zo specifieke klimatologische omstandigheden is een verblijf in die periode trouwens nog geen garantie op succes. Natuurlijk: het hele jaar door zijn de uitzichten adembenemend, maar de omstandigheden om er van te genieten zijn soms heel divers.

Wist u trouwens dat:

  • Meer dan vijf miljoen mensen de Grand Canyon jaarlijks bezoeken.
  • In het verleden verbleven bezoekers veel langer in de Grand Canyon, soms wel drie weken. Tegenwoordig is het vaak een ‘one day trip’ voor de vakantiegangers.
  • Tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Grand Canyon vooral bezocht met de trein. Later werd de auto het meest populaire vervoermiddel om het werelderfgoed te verkennen.
  • De hoogtes van de Grand Canyon variëren van 760 tot 2440 meter.
  • De South Rim van de Grand Canyon is het gehele jaar open, de North Rim is echter slechts zes maanden bereikbaar.

Bekijk hieronder meer over klimaten en beste reistijden voor andere landen/gebieden/plaatsen/plekken:

National Park Grand Canyon op de kaart:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder doorgegeven worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan. Zo kunnen wij het artikel nog beter en informatiever maken.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *