Wat is het klimaat van Europa?
In Europa zijn grote klimaatverschillen. Dit komt, doordat Europa wordt omringd door het Alpengebergte en diverse zee├źn, zoals de Noordzee, de Middellandse Zee en de Adriatische zee. Ook het Noordpoolgebied heeft veel invloed op het weer in Europa. Lees hieronder meer over het klimaat van Europa, ook vind je de landkaart terug.

Het klimaat van Europa (onderverdeeld)

  • Noord-Europa

Het klimaat in Noord-Europa wordt bepaald door wind uit het poolgebied, een zuiden wind of wind uit de Sovjet Unie. Hierdoor krijgt Noord-Europa te maken met extreem warme of koude lucht. Het warme of koude weer kan een lange periode duren, omdat de hoge druk gebieden niet snel verdreven worden door de wind. In Noord-Europa heb je het meest te maken met een landklimaat en een hooggebergteklimaat.

  • West-Europa
Klimaat Europa

De vlag van Europa

Het klimaat in West-Europa wordt grotendeels bepaald door wind van de Atlantische oceaan. Dit betekent meestal een koele, regenachtige lente en zomer en een zachte, zeer natte winter. Dit heet een gematigd zeeklimaat. De laatste tijd merk je dat het weer steeds natter en warmer wordt door de klimaatverandering.

  • Oost-Europa

Het klimaat in Oost-Europa is heel veranderlijk. Het kan er heel koud zijn, maar ook extreem warm. Er komen veel overstromingen voor, omdat het smeltwater uit de Alpen samenkomt met de grote hoeveelheid neerslag. Dit water stroomt door de Balkan en veroorzaakt overstromingen. De klimaten in de Balkan zijn zeeklimaat en mediterraan klimaat.

  • Zuid-Europa

Het klimaat in Zuid-Europa is vrij warm vanwege de ligging ten opzichte van de evenaar en het warme zeewater van de Middellandse Zee. Door de aanvoer van warme tot zeer warme lucht heeft Zuid-Europa vaak te maken met lange, droge zomers en milde, natte winters. De landen en gebieden, die grenzen aan de Middellandse Zee hebben een mediterraan klimaat. Vaak hebben de winters lente-achtige temperaturen, waardoor veel ouderen kiezen om hier te overwinteren.

Landkaart van Europa:

Heb je een vraag, een opmerking of wil je een correctie doorgeven? Reageer dan op onderstaand bericht. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan op sociale media.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *