Wat is het klimaat van Elba?
Een oude lokale legende zegt dat toen Venus opstond uit de golven er zeven kostbare stenen uit haar tiara vielen. Deze zeven stenen creëerden zeven eilanden voor de Toscaanse kust. De relatief onbekende juweeltjes variëren van het kleine onbewoonde Gorgona tot het grootste en meest drukste eiland Elba, Isola d’Elba, dat vooral bekend is als hét eiland waar Napoleon, de arme ziel, naartoe werd verbannen. Lees hieronder verder over het klimaat, bekijk de landkaart en een filmpje.

Klimaat en de beste reistijd om naar Elba te gaan

Elba heeft een heerlijk mediterraan klimaat met lange hete zomers en warme, milde en natte winters. Het eiland ligt voor de kust van Toscane, niet ver van Corsica, in een gebied dat populair is bij zeilliefhebbers. Zeilers worden aangetrokken door het heldere water, de pittoreske havens en het lichte, luchtige zomerweer.

  • De herfst, oktober en november, is de natste tijd van het jaar. Oktober begint redelijk aangenaam maar zeker niet zo zonnig als de zomermaanden. De dagtemperatuur ligt in november op 15°C. De herfst gaat gepaard met soms zware regenval en kans op stevige stormen. Desondanks is de temperatuur van het
    Klimaat Elba

    De vlag van Elba

    zeewater in november nog altijd zo’n 18°C.

  • December tot februari zijn de wintermaanden die voornamelijk nat en grijs zijn. Januari is de koudste maand van het jaar met gemiddeld 12°C. Vorst en sneeuw doen zich op Elba niet voor.
  • Na een milde winter breekt in maart het voorjaar aan dat duurt tot en met mei. Het weer verbeterd zienderogen en de temperatuur gaat gestaag omhoog tot zo’n 21°C in mei. Vanaf half april is het zeewater ‘warm’ genoeg om in te zwemmen, al blijft het met 16°C toch zeker nog wat aan de frisse kant.
  • Elba staat in de maanden juni tot en met september in het teken van de zomer. Een aangename temperatuur bereikt in augustus 27°C en ’s avonds koelt het af tot rond de 20 graden. In de zomer schijnt de zon bijna altijd onafgebroken en slechts een enkele keer per maand kan er een verdwaalde regenbui vallen. De wind waait overdag voornamelijk uit west – noordwestelijke richting en gedurende de avond en nacht draait deze naar het west – zuidwesten.

Landkaart van Elba.

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Reageer dan door hieronder het formulier in te vullen. Vond je deze pagina leuk om te lezen? Deel dan dit artikel op je sociale media door op één van de knoppen hieronder te klikken.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *