Wie vraagt naar het klimaat van China kan net zo goed vragen naar het klimaat van Europa of Afrika. China is zo groot, bevat zo’n enorme hoeveelheid aan verschillende topografische en klimatologische gebieden, dat het bijna ondoenlijk is om te spreken van een ‘Chinees’ klimaat. Toch zullen we hieronder een poging wagen en de geïnteresseerde lezer een kijkje geven in het gevarieerde klimaat dat zo eigen is aan China.

Het klimaat van China:

Te Kust en te Keur
Wie weleens naar een kaart van China heeft gekeken, zal weten dat het grenst aan vrijwel alle belangrijke Aziatische landen: India, Nepal, Vietnam, Noord-Korea, Pakistan, Mongolië, Kirgizië, Rusland en ga zo maar door.

  • Het noorden van China grenst aan Rusland, Mongolië en Kazachstan, en het klimaat lijkt veel op het
    Klimaat China

    De vlag van China

    koude steppenklimaat van deze landen. Verwacht hier zeer koude (in tegenstelling tot Friesland kun je in Peking altijd schaatsen, op vaak metersdik ijs) en droge winters, die bijzonder lang kunnen duren.

  • Het zuidenoosten van China, dat onder andere grenst aan Vietnam en Bangladesh heeft daarentegen een veel natter, tropischer klimaat. Het karakteristieke beeld van de Chinese boeren die op terrasjes hun rijst of thee verbouwen is hier terug te vinden. Reis je echter verder door naar het westen, richting de grens met India en Nepal, kom je op een hooggelegen bergplateau terecht, achter de Himalaya. Hier is het klimaat opnieuw bijzonder koud en droog, en dat handhaaft zich langs de hele oostelijke grens. Op sommige plekken zou je goed kunnen spreken van een koud woestijnklimaat.
  • Reizigers naar China moeten dit soort feiten dus in hun achterhoofd houden als ze het land willen bezoeken: net als Europa zijn de klimatologische verschillen groot.

China op de kaart:

China in beeld:

Heb je een vraag, wil je iets toevoegen of wil je misschien wel een correctie doorvoeren? Laat dit dan weten door hieronder het formulier in te vullen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *