Canada behoort tot de grootste landen ter wereld alleen Rusland is groter. Ondanks de gigantische omvang komen er niet heel veel verschillende soorten klimaten voor zoals in Australië. Een belangrijke invloed op het klimaat Canada zijn de Rocky Mountains in het westen van het land. Deze bergketen zorgt ervoor dat er geen doorgang is voor depressies waardoor alleen poollucht doorgelaten wordt. Het kan hierdoor in het binnenland -30 tot -40 graden worden. Aan beide kanten van het land is er invloed vanuit de oceaan. Het westen is hierdoor aangenamer en warmer dan de oostkust van Canada. In de staat Britisch Columbia is er vooral een mild klimaat door de warme zeewind. In de winter blijven de temperaturen boven het vriespunt wat een groot contrast is met andere delen van Canada waar het flink kan vriezen. Lees hieronder meer over het klimaat van Canada.

Klimaat van Canada:

  • In Canada zijn de winters koel en in sommige delen extreem oud. Het westen wordt dankzij de Rocky Mountains beschermd tegen de koude poollucht. In het westen is er wel meer neerslag dan in de rest van het land. In de winterperiode valt er dan ook veel neerslag in het westen in de vorm van regen, sneeuw en hagel.
  • In centraal Canada is de winter extreem koud met regelmatig temperaturen van – 20 tot -40. Dit is heel normaal van november tot en met maart.
  • In het westen is de zomer in Canada vergelijkbaar met Nederland. In Vancouver en Victoria is het gemiddeld 20 tot 25 graden en kan de temperatuur s’nachts dalen tot 10 graden. Soms lopen de temperaturen op tot 30 graden, maar hoger meestal niet.
  • In de regio Yukon bij Alaska kan het in de zomer ook 25 graden worden. Juli is de warmste maand in deze regio. Eind augustus kan hier al wel de nachtvorst weer beginnen.
  • In het zuiden van Canada kan het vrij warm worden vooral in Ontario met gemiddeld 30 graden.
  • In het oosten is de zomer vergelijkbaar met Nederland. In het noorden is het ook in de zomermaanden vrij koel.

Canada op de kaart:

Canada in beeld:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden.

Meer beste reistijden:

1 reactie

Moderator · 10 december 2018 op 09:27

Van plan om naar Canada te gaan? We zijn benieuwd voor welke reisperiode je kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *